27.3.2020

Prosessikehittäjä tarvitsee vahvaa ihmistuntemusta ja käytännön ymmärrystä yritysten arjesta

“Lopulta kysymys palaa aina ihmisiin. Vaikka toiminta, tuotteet ja prosessit muuttuvat, lean-periaatteet pysyvät samankaltaisina. Lopulta kyse on ihmisistä ja heidän työstään."

Kun pitkän uran prosessisuunnittelijana tehneeltä Tove Rosengreniltä kysyy, mikä on parasta hänen nykyisessä työssään IT-linen tuotantopäällikkönä, kuuluu vastaus nopeasti; ihmiset. Ja se, että pystyy tekemään monipuolista työtä, kehittämään ja kehittymään. 

“Lopulta kysymys palaa aina ihmisiin. Olen saanut urallani etuoikeuden toimia erilaisten, eri kokoisten ja eri toimialoilla toimivien yritysten kanssa. Vaikka toiminta, tuotteet ja prosessit muuttuvat, lean-periaatteet pysyvät samankaltaisina. Lopulta kyse on ihmisistä ja heidän työstään”, sanoo Tove.

Tällä hetkellä Tove toimii tuotannon esihenkilönä IT-linen tuotannon asentajille ja vastaa ergonomisten kalusteiden ja laitteiden valmistumisesta aikataulussa. Vielä kaksi vuotta sitten Tove kiersi päivätyönään yrityksiä Suomessa ja maailmalla lean-spesialistina. Pitkä ura on antanut mahdollisuuden tutustua satojen yritysten prosesseihin, mutta ennen kaikkea ihmisiin. Se on antanut myös laajan ymmärryksen suomalaisten yritysten tuotannon kehittämisestä, sen haasteista ja ennen kaikkea kasvupotentiaalista ja parantamismahdollisuuksista.  

Maailmanluokan ratkaisut käyttöön myös muille 

Tove aloitti työt Nokiassa vuonna 1995. Varsinainen lean-ura alkoi muutama vuotta myöhemmin, kun hän siirtyi talon sisällä kouluttautumaan menetelmäkehittäjäksi ja työtehtävät vaihtuivat kokopäiväiseen prosessinkehitykseen. 

Työtehtävät seurasivat toinen toisiaan ja Tove liittyi globaaliin organisaation vastaamaan isojen tuotannon prosessimuutosten viemisestä ympäri maailmaa. Uuden tuotantomallin mukaisesti kehitettiin Unkarin, Romanian, Kiinan Donghuanin sekä Pekingin ja Intian Chennain sekä Meksikon tehtaat. Työ globaalissa organisaatiossa vei Toven myös puolen vuoden komennukselle Etelä-Koreaan.

“Työ maailmalla oli antoisaa ja opettavaista. Kuitenkin vuonna 2012 tein ison muutoksen ja hyppäsin Nokia-maailmasta pk-sektorille IT-lean solutionsin, ja siitä nykyisen IT-linen palvelukseen. Yritykseen oli helppo tulla, kun ympärillä olivat edellisistä työtehtävistä tutut ihmiset. Koimme alusta asti, että olemme tekemässä merkityksellisiä asioita ja voimme nyt yhdessä tarjota maailmanluokan osaamistamme myös muille yrityksille”, kertoo Tove.    

"Onnistuneet muutokset vaativat taakseen myös yritysen johdon ja esimiestason vahvan sitoutumisen. Prosessinkehittäjän on onnistuttava löytämään juuri kyseiselle yritykselle sopivat tavat toimia ja oltava organisaation vahvana tukena muutosten läpiviemisessä."

Prosessinkehitys antaa paljon ja vaatii samalla luonnetta

Siinä missä prosessikehitys on monipuolista, opettavaista ja antaa mahdollisuuden tutustua lukuisiin erilaisiin ihmisiin, vaatii se myös paljon.

“Kehittäminen tarvitsee tietynlaisen ihmistyypin. Prosessikehittäjä ei voi sanoa, ettei kehittäminen tänään innosta. On oltava jatkuvasti askeleen edellä muita ja korvat höröllä. Ihmiset ovat erilaisia ja sama asia on pystyttävä kertomaan organisaatiossa eri tavalla erilaisille ihmisille”, sanoo Tove.

Onnistuneet muutokset vaativat taakseen myös yritysen johdon ja esimiestason vahvan sitoutumisen. Prosessinkehittäjän on onnistuttava löytämään juuri kyseiselle yritykselle sopivat tavat toimia ja oltava organisaation vahvana tukena muutosten läpiviemisessä.

Kun projekteja on samanaikaisesti meneillään useita, joutuu myös prosessisuunnittelija välillä koville.

“Siinä auttaa ammattitaidon lisäksi myös nopeatempoinen luonne ja se, ettei jaksaisikaan olla pitkään paikallaan”, naurahtaa Tove.

Samainen luonne on vienyt Tovea eteenpäin myös IT-linen sisällä. Vuoden 2018 heinäkuussa hän siirtyi vetämään IT-linen tuotantoa. Työnkuvaan kuuluu mm. asentajien esihenkilönä toimiminen, lean-palvelujen myynti sekä tuotannon kehittäminen. Välillä päivät täyttyvät myös sahaus- ja asennustöistä. Uusi työtehtävä tuli tilauskannan kasvun myötä nopeasti eteen, mutta päivääkään hän ei ole katunut.

“Minut otettiin hyvin vastaan uudessa työtehtävässä ja olemme yhdessä saaneet luotua toimivan kokonaisuuden. Vaikka en enää tee päivätyönä prosessinkehittämistä, on lean-taustastani valtavasti hyötyä ja se on iso osa tapaani toimia. Se on koko lean-konseptin paras puoli, lainalaisuuksia voi hyödyntää prosessissa kuin prosessissa. Lisäksi on ihanaa välillä hypätä prosessikehittäjän rooliin ja lähteä asiakkaalle”, sanoo Tove.  

“En koskaan ajattele, ettei joku asia kuulu minulle."

IT-linen tuotannon laadun takana ammattitaitoiset ja kokeet asentajat sekä suunnittelijat

Tuotantopäällikkönä Tove yhdessä muun tiimin kanssa vastaa siitä, että asiakas saa tilaamansa tuotteen laadukkaana, kestävänä ja ajallaan.

“Meillä on valtavan ammattitaitoinen ja kokenut porukka täällä töissä. Osaavat suunnittelijamme ja asentajamme omaavat vahvan ammattiylpeyden tekemästään työstä. Jokainen tilaus tehdään huolellisesti ja laadukkaasti. Meidän porukallemme on itsestään selvää, että käsistämme lähtevät tuotteet ovat kunnossa,”, kiittelee Tove.

Mikä vie prosessinkehittäjää itseään eteenpäin?

“Olen aina avoimesti katsonut mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää. Luonteeni on myös sellainen, että tartun rohkeasti epäkohtiin ja tuon asiat ilmi kehitysideoineen. Olen unelmatyössäni firmassa, jonka matkassa olen saanut kulkea pitkään ja jonka työyhteisössä on hyvä olla. Hoidan työni tunnollisesti ja olen motivoitunut tekemään parhaani. En koskaan ajattele, ettei joku asia kuulu minulle. Uskon, että se vie minua eteenpäin myös jatkossa”, kiteyttää Tove. 

Prosessinkehittäjä tarvitsee vahvaa ihmistuntemusta

Miten voimme olla avuksi?

Haluamme olla parantamassa yritysten ja työntekijöiden työhyvinvointia tekemällä työpaikat toimiviksi ja ergonomisiksi. Monipuolisen ja pitkän uran tehneet asiantuntijamme ovat käytettävissä prosessinkehityksen, menetelmäsuunnittelun, leanin, arkijohtamisen ja muiden tuotannon kehittämistoimenpiteiden läpiviemiseksi.

Lue lisää!
Liquid error (templates/article.pagefly.a0d0d0c3 line 27): product form must be given a product

Lue myös

Your post's title

October 23, 2017admin

Your post's title

October 23, 2017admin

Your post's title

October 23, 2017admin